Knaagdiertjes.nl

Alles over knaagdieren als huisdier

Sphynx ratSPHYNX (HAARLOOS)

Land van herkomst: Amerika


Korte geschiedenis van het ras:
De voorouders van onze tamme ratten zijn bruine ratten die oorspronkelijk uit Azië stammen. In de bloeitijd van deh andelsreigers zijn ze als verstekeling meegekomen. De eerste bruine rat werd in 1728 in Europa gezien en omschreven. Later zijn deze dieren ook naar Engeland en Amerika gegaan. De bruine rat houdt van water en houdt zich graag op in een vochtige omgeving. Doordat bruine ratten een beter aanpassingsvermogen hadden verdrongen zij de inheemse zwarte ratten in een zeer korte tijd. Uiteraard wilde de bevolking in eerste instantie de bruine rat uitroeien. Er ontstonden diverse hondenrassen om de ratten uit te roeien omdat vergif nog niet bestond. Na verloop van tijd werden kuilen ontworpen waarin de mensen konden zien hoe de honden de ratten doodden. De ratten werden speciaal voor dit doel gevangen en de twee bekendste rattenvangers waren de Londenaren Jimmy Shaw en Jack Black. Zij vingen ook wel eens bruine ratten met een afwijkende vachtkleur en hielden deze apart en fokten hiermee. Witte ratten, gevlekte exemplaren en alle andere ratten die afweken werden niet verkocht aan de kuilen maar zo nu en dan aan particulieren en laboratoria. Hoewel de tamme rat een afstammeling is van de bruine rat gaat de vergelijking tegenwoordig niet meer op. Tamme ratten zijn al zo lang gefokt en verzorgd dat er een domesticatieproces is opgetreden dat heeft geleid tot de vriendelijke en zachtaardige rat van hu. In 1901 werden de tamme ratten in Engeland toegelaten op shows en tentoonstellingen. In 1921 tierf een van de grootste rattenliefhebsters waarna het snel bergafwaarts ging met het tammer rattenbestand. Pas vanaf de jaren 70 maakte de tamme rat zijn comeback.

Er werd voor het eerst melding gemaakt van een haarloze rat in 1932. De variëteit is ontstaan uit een spontane mutatie in een Amerikaans laboratorium. Haarloze tamme ratten zijn nog niet internationaal erkend.

Rasbeschrijving
Kop: relatief lang, geen spitse snuit, grote ne bolle ogen met een levendige uitdrukking

Oren: breed, stomp afgerond en niet te groot, dunbehaard.

Lichaam: gespierd en krachtig, lanngerekt, ongeveer 24 cm lang, rug en lendenen enigszins gewelfd

Staart: ca. 20 cm lang, dik aan de staartaanzet en taps toelopend. Geen knikken, verdikkingen of anderer afwijkingen.

Voeten: dunbehaard, vier tenen aan de voorvoeten en vijf aan de achtervoeten..

Vacht: de huid behoort haarloos te zijn, beetje donshaar op kop, buik en poten is toegestaan. De huid mag rimpelen

Kleur: agouti, goud-agout, zilver-agouti, cinnamon-agouti, argente, zwart, bruin, champagne, creme, wit met rode ogen, wit met donkere ogen, siamees, rus, iers, berken, japans, gevlekt, verzilverd. De kleur komt echter anders over dan bij de behaarde ratten.

Gewicht: ca. 500 gram

Levensduur: gemiddeld tussen twee en drie jaar. De meeste sterven vroegtijdig aan kanker. De aanleg voor kanker is aangeboren: een erfenis uit hun laboratoriumverleden.Copyright 2012 - 2019 Knaagdiertjes.nl