Knaagdiertjes.nl

Alles over knaagdieren als huisdier

Algemeen muizenMuizen zijn nieuwsgierige en vriendelijke huisdieren op zakformaat. Met de juiste zorg en aandacht zorgen ze voor vele uren vermaak.

Muizen zijn al meer dan vijftienhonderd jaar geleden gefokt als huisdier. Net als voor honden, katten en paarden zijn er ook voor muizen diverse shows en verenigingen.

Deze vriendelijke en delicate kleine dieren zijn geweldige metgezellen. In het algemeen kun je het beste beginnen met twee of drie vrouwelijke muizen. De vrouwtjes gedijen goed in het gezelschap van hun soortgenoten. Mannetjes kunnen beter alleen gehouden worden. Als er meerdere mannetjes bij elkaar gezet worden gaan ze meestal vechten tot er eentje overleeft. Een vrouwtjesmuis is een betere keuze voor de beginner.

Muizen koop je het beste rechtstreeks bij een fokker. Het merendeel van de muizen uit dierenwinkels komen uit grote massaproductiefokkers. Soms komen hier ook erfelijke gezondheidsproblemen voor omdat de winst voorop staat bij broodfokkers. Ook kunnen winkelmuizen hun eigen gezondheidsproblemen hebben zoals een timide, schuwe muis. Huisdier muizen horen niet schuchter te zijn. Dit in tegenstelling tot de wilde muizen. De ogen moeten helder zijn en hun vacht moet schoon schiin. Kale plekken op de vacht zijn een waarschuwing, tenzij het dier behoort tot een van de haarloze rassen natuurlijk.

Benodigdheden

Om een muis als huisdier te houden heb je nodig een kooi behuizing, een veilige transportbox (voor de tripjes naar de dierenarts), voerbak, waterbak of drip-fles, speelgoed, bodembedekking, een loopwiel, en een holletje voor de rust.

Muizen houden niet zo van warmte. Als je in een warme omgeving woont, zorg dan dat de muizenkooi goed geventileerd kan worden. Een muizenkooi met een sterke plastic bak en wanden van draadstaal is ideaal. De kunststof bak moet minstens wanden hebben van vier of vijf centimeter. De aanwezige binnenvloeren en de spijlen van de wanden mogen niet verder uit elkaar staan dan één centimeter zijn om de muizen binnen te houden. Koop een zo groot mogelijke muizenkooi als je kunt, maar zorg ervoor dat het ten minste 30 cm hoog, 30 cm breed en 45 cm lang is. Ook hier geldt: groter is beter.

Sommige mensen geven er de voorkeur aan om een aquarium te gebruiken met een deksel van gaas. Er kleven verschillende problemen aan een aquarium als muizenkooi:

  • Het gebrek aan ventilatie kan er voor zorgen dat de muis ziek wordt, ook omdat ammoniak opbouwt.
  • Het gebrek aan ventilatie maakt de behuizing warmer. Zeker in de zomer kan dit problematisch zijn!
  • Het is moeilijker om de bodem van het aquarium schoon te maken.
  • De enige manier voor het oppakken van de muis is van boven, wat erg eng is voor een knaagdier. Roofdieren komen namelijk van boven.

Als beschutting kunt u leuke kleine koepelhuizen of houten hutten kopen voor de muis. Ook een kleine kartonnen doos of wc-rol is een prima schuilplaats voor de muis. Ze hebben een donkere, droge plaats nodig om zich te verbergen en te slapen.

Versnipperd papier (zonder inkt) is een ideale bodembedekker voor de muizenkooi. Vul de bodem van de kooi met een laag papiersnippers van enkele centimeters dik. Zorg voor een paar stukjes papieren handdoek of tissues waarmee de muizen hun kleine nesten kunnen maken en ze zullen gelukkig zijn.

Beweging

Bijna alle muizen hebben een loopwiel om voldoende beweging te krijgen. Je zou denken dat een klein loopwiel goed voor muizen zou zijn omdat de muizen zelf ook zo klein zijn, maar een groter loopwiel is beter. Het dier moet kunnen lopen in het wiel zonder zijn rug te moeten buigen. Kies een stevig plastic wiel. Ze zijn veel veiliger dan de stalen wielen. Geef een muis nooit een loopwiel van draadstaal omdat ze met hun kleine pootjes en staart tussen de spaken kunnen blijven steken, met alle gevolgen van dien.

Zorg ook voor wat kleine speeltjes voor de muis in de kooi. Deze hoeven niet duur te zijn. De kartonnen rollen van papieren handdoeken en toiletpapier kan een muis al uren bezig houden. Een stuk fruithout uit de sectie papegaai van de dierenwinkel is goed voor kauwen, net als gewone ambachtelijke sticks uit de dierenwinkel. De muizen zullen genieten van een stuk van henneptouw wat wordt gespannen tussen de zijkanten van de kooi, of een stuk touw wat van de bovenkant naar beneden bungelt. Muizenzijn fervente klimmers!

Voeding

Zorg ervoor dat uw muis schoon water de hele dag door de beschikking heeft over schoon, vers water. Muizen zijn klein waardoor ze snel kunnen uitdrogen. Een druppelfles aan de zijkant van de kooi zal goed werken. Keramische schalen (zoals die onder andere verkocht worden voor reptielen) zijn ook goed, al zijn die wel moeilijker schoon te houden.

Als voeding kun je speciaal muizenvoer of hamstervoer aanschaffen. Ondanks hun beperkte grootte eten muizen meer dan je zou verwachten, zorg er dus altijd voor dat er voldoende vers voer is. Een stuk van een hondenkoekje is een leuke traktatie om  een paar keer per week te geven. Tevens fungeert dit meteen als een kauwspeeltje voor het slijten van de tanden. Kleine stukjes appel of wortel, een paar stukken van ongezoete ontbijtgranen en sommige stukken van droog kattenvoer zijn allemaal lekkere en voedzame toevoegingen aan het dieet van de muis. Geef een muis liever geen kaas, de meeste muizen hebben een hekel aan kaas en het is niet heel erg goed voor ze.

Verzorging

Muizen zijn zeer schone dieren en zullen zichzelf netjes schoonhouden, hoewel gezonde mannetjesmuizen altijd wel een lichte geur zullen verspreiden. Als een muis een vieze plek op zijn vacht heeft, kun je dit reinigen met lauwe water en een klein beetje milde zeep. Het regelmatig wassen van de hele muis is niet nodig.

De kooi daarentegen moet wel frequent schoongemaakt worden. De bodembedekking moet wekelijks vervangen worden waarbij je ook meteen de kooi schoonmaakt. Schoonmaken kan prima met een beetje verdunde azijn. Zorg er wel voor dat de kooi goed uitgespoeld wordt zodat de azijn helemaal weg is. Sommige stukken waar de muis zijn behoefte doet kun je beter tussendoor nog een paar keer schoonmaken. Om te zorgen dat de muis na het schoonmaken weer in zijn vertrouwde geur terug keert kun je een beetje van de oude bodembedekking terug in de kooi doen zodat de muis weer zijn eigen geur ruikt. Er zijn speciale transportboxen waar je de muis even in kunt doen tijdens het schoonmaken van de kooi.

Thuis

Muizen zijn prima huisdieren voor gezinnen met kinderen, maar muizen zijn geen speelgoed. Laat de kinderen alleen onder toezicht van een volwassene de muizen uit het hok halen zodat ze leren om behoedzaam om te gaan met de kwetsbare muis. Het is ook belangrijk om je handen te wassen voor en na het vastpakken van muizen.

Als er nog andere huisdieren in het huis rondlopen, zorg dan dat de muizen veilig uit de buurt van andere dieren gehouden worden die hen zouden zien als "lunch." Dit geldt ook voor katten, fretten, honden, slangen en ratten.

Zet de muizen niet in direct zonlicht of op de tocht. Zeker in de zomer kan de temperatuur in de zon snel op lopen waardoor de muis oververhit raakt en dood gaat. Tijdens een warme zomer kun je een icepack aan een kant van de kooi leggen ter verkoeling. Zorg wel dat de muis niet bij het icepack kan, muizen zijn nou eenmaal knagers.

Training

Het belangrijkste onderdeel van de training voor een huisdiermuis is het rustig blijven zitten op de hand. Geef uw nieuwe muizen enkele dagen of een week de tijd om zich te settelen in hun nieuwe huis alvorens te beginnen met het proberen op te pakken van de muis. In het begin kan het helpen om de muis in een bekertje te laten lopen om hem zo op te kunnen pakken.

Zodra de muis wat meer gewend is, kun je je hand in de kooi steken en wachten tot de muis naar je toe komt. Geef de muis de tijd om even te ruiken en je hand te onderzoeken. Herhaal dit een paar keer en na verloop van tijd zal de muis vanzelf op je hand klimmen. Laat de muis gewoon zitten en wacht tot ze weer van je hand af gaat. Dit zorgt er voor dat de muis vertrouwd raakt met je hand. Na een paar keer kun je je hnand voorzichtig een beetje optillen om de muis te wennen aan de beweging. Doe dit rustig aan en na verloop van tijd heb je een gezellige muis die vrolijk klimt over je armen, schouders en verder.

Vergeet niet dat een muis door elk gat kan kruipen waar ze haar hoofd door heen kan steken, wees dus voorzichtig met gaten onder deuropeningen en boekenkasten.Copyright 2012 - 2019 Knaagdiertjes.nl