Knaagdiertjes.nl

Alles over knaagdieren als huisdier

Kleurmuis langhaarKLEURMUIS LANGHAAR

Land van herkomst: Engeland


Korte geschiedenis van het ras
De voorouders van onze kleurmuizen zijn gewone huismuizen zoals we die tegenkomen in stallen en schuren en huizen. Het grote verschil tussen huismuizen en kleurmuizen is dat del aatste al heelang door mensen gehouden en verzorgd worden. Steeds weer is geselecteerd op kleur en lichaamsbouw. Het fokken en houden van kleurmuizen is geen hobby die pas de laatste tijd opkomt: geschriften melden dat er reeds honderden jaren voor onze jaartelling speciale kleurmuizen in Japan en China gehouden en gefokte werden. Ook op het Griekse eiland Kreta werden al ruim voor de jaartelling kleurmuizen in gevangenschap gehouden. De verering in Griekenland ging zelfs zo ver dat muizen in speciale tempels werden ondergebracht. Ook van de Egyptenaren is bekend dat ze muizen hielden. Kleurmuizen werden zelfs gebruikt om bepaalde voorspellingen te doen. In Engeland waren er halverwege de 19e eeuw liefhebbers die muizen fokten op specifieke kleuren en kleurpatronen. De eerste fokdieren die in Engeland terechtkwamen waren afkomstig uit Japan. Aan het einde van de 19e eeuw werd in Engeland The National Mouse Club (NMC) opgericht, de eerste vereniging die zich bezighield met het fokken, tentoonstellen en keuren vanmuizen. Veel dieren vinden een poekje als huisdier omda het leuke, interessante en eenvoudig te verzorgen knaagidieren zijn.

De Engelsman Tony Jones was de eerste liefhebber die langharige kleurmuizen in zijn bezit had. Hij ontdekte ze in 1966 in een laboratorium en kon er een paar meenmen. In 1969 werd er in Engeland een rasstandaard voor deze dieren opgesteld.

Rasbeschrijving:
Kop: niet te spits

Oren: groot en rond, ver uit elkaar geplaatst

Lichaam: slank en gespierd, ca. 13 cm lang zonder staart

Staart: even lang als het lichaam, dik aan de basis en uitlopend in een punt, geen knikken, geen verdikkingen of ander oneffenheden.

Vacht: zo lang mogelijk met behoud van de dichtheid van de inplanting. In de praktijk is de vacht iets langer dan van de kortharige. Echte langharige bestaan nog niet. Ze kunnen ook satijnbeharing hebben. Meestal hebben mannetjes een langere vacht dan vrouwtjes. Ze hebben geen extra verzorging nodig.

Kleur: agouti, goud-agout, zilver-agouti, cinnamon-agouti, chinchilla-agouti, argen of geel-wildkleur, wit met roden ogen, wit met donkere ogen, zwart, chocolade, lilac, champagne, blauw, duifgrijs, oranje, geel, rood, creme, tan, zilvervos, siamees, rus, gelijkmatige gevlekt, ongelijkmatige gevlekt, schildpad, hollander, lakenvelder, rump-white. De vacht leent zich echter niet zo goed voor de patronen en uitmonstering.

Gewicht: tussen 40 en 60 gram

Levensduur: gemiddeld tussen een en twee jaar

Gedrag
Kleurmuizen zijn actieve, ondernemende en vooral ook erg nieuwsgierige dieren. Overdag zijn ze rustiger en slapen ze veel, terwijl ze tegen de avond en ’s nachts actiever worden. Ook overdag kunnen kleurmuizen actief zijn maar dan wel met rustpauzes. Muizen zijn heel goede klimmers, ze hebben hierbij voor voordeel van hun staart die ze als roer gebruiken en ergens omehen kunnen draaien. Ze kunnen ook als de beste springen. Ze bijten hun verzorger maar zelden. Het zijn echte groepsdieren en u kunt dan ook het beste twee of meer kleurmuizen aanschaffen. De dieren in de groep zijn uiterst verdraagzaam en gevechten komen dan ook nauwelijks voor. Een voorwaarde is wel dat de dieren elkaar van jongs af aan kennen, komt er een oudere bij kunnen er hevige gevechten ontstaan. Zet ook nooit een aantal dieren een paar dagen apart en dan weer terug. Een dieren dat een tijdje elders is geweest neeemt een andere geur aan en muizen herkennen elkaar aan de geur. Jonge dieren kunnen over het algemeen probleemloos bij elkaar gezet worden.

Huisvesting en verzorging
Huisvesting: Kleurmuizen zijn goede klimmers en springers en moeten in een kooi gehouden worden die speciaal geschikt is voor muizen . Deze kooien hebben tralies die hooguit 6 mm uit elkaar staan. Ook de zgn. laboratoriumbakken worden veel gebruikt, deze hebben een hard plastic onderkant en een steer sterk deksel van draadwerk. Eventueel kan een oude glazen bak gebruikt worden. Als bodembedekker kan gebruik gemaakt worden van houtschaafsel, oud papier en mais of biologische kattenbakvulling. Muizen hebben graag een schuilplaats waarvoor bijv. een omgekeerde bloempot, een kartonnen doosje, een hamsterhuisje of een nestkastje gebruikt kunnen worden. Een kleurmuis is ondernemend en nieuwsgierig en vindt het prettig als er iedere week iets nieuws in de kooi wordt gelegd, hierdoor zijn ze actiever en voelen ze zich prettiger. Voorbeelden zijn een stuk sisaltouw ophangen, keukenrollen, wilgentakken etc.

Voedsel: Muizen zijn alleseters. Ze eten zowel plantaard als dierlijk voedsel. Een commercieel knaadierenvoer bevat alles wat ze nodig hebbeneventueel aangevuld met verse groenten of fruit en een klein stukje gekookt ei of insect. Al te vet voedsel zoals pinda’s of zonnebloempitten met mate geven. Hooi moet altijd voldoende aanwezig zijn. Vezels zijn erg belangrijk voor de spijsvertering. Ook een knaagsteen is erg belangrijk. Zorg voor voldoende fris drinkwater.

Verzorging: Hoe vaak de kooi schoongemaakt moet worden ligt aan de hoeveelheid ruimte, de ventilatie en de hoeveelheid dieren. Gemiddeld is een keer per week voldoende. Dan moet de kooi helemaal verschoond en ververst worden. Kleurmuizen zijn erg schoon op zichzelf en hebben geen extra lichaamsverzorging nodig.

Geslachtsonderscheid: het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is te zien onder de staart. De afstand tussen de geslachtsopening en de anus is bij de vrouwtjes veel kleiner dan bij het mannetje. Volwassen mannen scheiden een geur af die de meeste mensen niet prettig vinden.Copyright 2012 - 2018 Knaagdiertjes.nl