Knaagdiertjes.nl

Alles over knaagdieren als huisdier

Hamsters

Hamsters zijn prachtige huisdieren. Het zijn aanhankelijke huisdieren die vooral 's nachts actief zijn.

Hamsters zijn kleine, nachtelijke knaagdieren die het best alleen gehouden kunnen worden. In tegenstelling tot muizen, leven hamster een solitair leven. Ze zoeken elkaar alleen op om te paren. Dwerghamsters, welke verwant zijn aan de gewone hamster, kunnen wel in groepen worden gehouden.

Hamsters slapen graag overdag en doen een zware training tijdens de nacht. Als je een soort menselijke nachtuil bent, kan de hamster een ideale metgezel zijn. Hammies zijn redelijk makkelijk te verzorgen, ze zijn vriendelijk, en ze hebben niet heel veel geurtjes. Zodra je je hamster kunt ruiken, ben je al veel te laat met het schoonmaken van de kooi.

Benodigdheden

Hamster "holen" zijn samengesteld uit in elkaar grijpende plastic buizen en zijn erg populair. Helaas, hebben de buizen wel eens de neiging om te smal te zijn voor een (weldoorvoede) goudhamster. Ook zijn de buizen moeilijk schoon te houden. Negeer daarom de wauw-factor van dergelijke hamsterkooien en koop liever een goede, ruime kooi.

Een veel betere keuze als behuizing voor de hamster is een kooi met een stevige kunststof bodem. De kunststofbak moet minimaal enkele centimeters hoog zijn om de bodembedekking binnen te houden. De wanden en bovenkant van draadstaal zorgen voor voldoende ventilatie. Dit is zeer belangrijk omdat hamsters erg gevoelig zijn voor warmte. Alles boven de 22C kan al riskant zijn voor de gezondheid van de hamster. Op zeer warme dagen, kun je een blok ijs een hoek van de kooi leggen om de hamster koel te houden.

Je hamster zal ook een hamsterwiel nodig. Zorg ervoor dat het is groot genoeg voor een goudhamster. Als de hamster zijn rug moet buigen om het wiel te kunnen gebruiken, is het loopwiel te klein. Massieve kunststof wielen zijn veiliger dan de ouderwetse spaakwielen.

Een drinkfles met water hangt aan de zijkant van de kooi en een paar keramische schalen zijn prima voor het voer.

Er is ruime keuze in aanbod voor bodembedekking voor de hamsterkooi. Vermijd in ieder geval materiaal wat samenklonterd en gebruik geen spaanders van naaldhout. Samengeklonterd nestmateriaal leidt tot spijsverteringproblemen en door de olie uit naaldhout kan de hamster ademhalingsproblemen krijgen. Bodembedekking van papiersnippers, stro of houtstrooisel voldoet prima.

Hamsters genieten van het hebben van een plaats om te graven en dingen te verbergen. Er zijn vele hamsterwoningen en speelhuisjes te koop waar de hamster zich naar hartelust in kan uitleven..

Oefening

Hamsters zijn misschien het best bekend om hun liefde voor het eindeloos rennen in loopwielen. Zij kunnen zich hier prima in vermaken.. Het wiel moet wel groot genoeg zijn zodat het dier niet hoeft met een gebogen rug hoeft te lopen. Koop bij voorkeur een kunststof loopwiel met een degelijke constructie. De ouderwetse metalen spaakwielen zijn gevaarlijk en hebben in het verleden al meermaals geleid tot zware kwetsuren bij hamsers.

Voeding

Een goede hamster pellet, voldoende gras en hooi, een beetje zaadmix, wat verse groenten, en af ​​en toe een traktatie zal de hamster goed gevoed en gezond te houden. Een schone tak van fruithout mag niet ontbreken om op te kauwen, dit zal ook helpen om zijn tanden gezond te houden. Omdat het een knaagdier is, groeien de tandden voortdurend. De hamster heeft iets nodig om op te knagen om de tanden af te laten slijten. Anders groeien de tanden zo ver door dat de hamster op den duur niet meer normaal kan eten.

Hamsters staan bekend om de voedselvoorraad die ze aanleggen, wat het moeilijk maakt om te beoordelen hoeveel Hammy nu werkelijk heeft gegeten. Voorraden van verse groenten beschimmelen snel, vooral bij warm weer. Als je je hamster verse groente geeft, controleer dan regelmatig de kooi op verstopte etenresten.

Zoals bij alle huisdieren is een beschikbaarheid van schoon, vers drinkwater essentieel.

Verzorging

Hamsters zijn schone dieren en verzorgen over het algemeen goed zelf. Als je een hamster hebt met lange vacht dan kun je deze het beste af en toe borstelen met een zachte borstel.

Omgeving

Het belangrijkste om te onthouden over de huiselijke omgeving voor hamsters is dat het nachtdieren zijn. Zij zullen 's nachts actief zijn en slapen overdag.

Ook hamsters zijn prooidieren. Voor de gemoedsrust van de hamster kun je grotere dieren zoals honden en katten beter uit de buurt van de kooi houden.

Training

Er is niet veel training nodig voor uw hamster. Behandel uw hamster voorzichtig en laat hem overdag slapen, en je zult er een vriendelijk, liefdevol huisdier aan hebben.

 

Copyright 2012 - 2024 Knaagdiertjes.nl