Knaagdiertjes.nl

Alles over knaagdieren als huisdier

Russische dwerghamster (PHODOPUS SUNGORUS)

Land van herkomst:

Noord Kazachstan (Siberië)

Korte geschiedenis van het ras

De Russische dwerghamster is van alle dwerghamsters het populairst. Ze werden al in het jaar 1770 omschreven en staan internationaal bekend onder verschillende namen bijv. Siberische hamster en Winter White. De laatste naam omdat het in de winter een vrijwel witte vacht heeft. Het Max Planck Instituut heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de Russische dwerghamster als laboratorium- en huisdier. Men zich zich eind jaren 60 bezig met het fokken en bestuderen van deze hamstersoort.

Rasbeschrijving:

Kop: breed met ronde en bolle ogen.

Oren: klein en rond, aan de binnenkant licht behaard.

Lichaam: vrijwel kogelrond, ongeveer 7 cm. Korte beentjes, kort staartje van amper ½ cm.

Voeten: vijf tenen aan elke voet, voetzooltjes zijn behaard.

Vacht: korte, fijne en dichte beharing die een wollige indruk maakt.

Kleur: wildkleur, blauw-wildkleur, parelgrijs.

Gewicht: in de natuur ca. 20 – 25 gram, bij ons vaak het dubbele

Levensduur: twee tot drie jaar

Gedrag

de meeste hamsters zijn in de avond en nacht het actiefst maar de tijden dat de Russische Dwerghamster zich uit zijn hol waagt zijn variabel: soms ’s nachts maar ook overdag. Deze dwerghamsters zijn vrij rustig, geen watervlugg renners maar wat bedachtzamer in doen en laten. Geuren vormen een belangrijk onderdeel van de communicatie tussen de hamsters onderling en met hun verzorger. Ze hebben geurklieren op hun buik waarmee ze hun territorium markeren. De geurklier is te herkennen aan de verkleuring van de vacht op die plek. Aan de geur kunnen de dieren elkaar identificeren. In de natuur leven ze in kleine groepjes en ook als huisdier heeft deze kleine hamster graag soortgenoten om zich heen. U kunt ze als paartje houden maar ook als klein groepje.

Huisvesting:

Deze hamsters springen niet en zijn geen goede klimmers. Ze kunnen dus goed on een onafgesloten bak gehouden worden. De kooi hoeft niet zo heel groot te zijn aangezien deze hamsters niet erg actief zijn. Om te voorkomen dat ze te dik worden kan er in de kooi een loopradje geplaatst worden. Geef hamsters altijd voldoende hooi. Ze bekleden het slaaphol hiermee en vinden het lekker om te eten. Als bodembedekker is het niet zo geschikt omdat het niet absorbeert.

Voedsel:

In de vrije natuur eten Russische Dwerghamsters vooral zaden en insecten. Groente en fruit komen ze nauwelijks tegen dus geef ze deze ook niet te veel aangezien ze er diarree van krijgen. De hamster komt niets tekort bij een kwalitatief goed knaagdierenmengsel. Verder kunnen ze getrakteerd worden op dierlijke eiwitten zoals insecten, meelwormpjes en kattenbrokjes.

Verzorging:

Hamsters zijn schone dieren die hun pelsje goed bijhouden. Ze hoeven dan ook niet gewassen te worden. De nageltjes kunt u af en toe kort knippen. De kooi dient ongeveer een keer per week schoongemaakt te worden. De toilethoek wat vaker schoonmaken. Ze bewaren hun voedsel in hun nest, dus die dient regelmatig nagekeken te worden op bederfelijke etenswaren.

Geslachtsonderscheid:

het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is te zien onder de staart. De afstand tussen de geslachtsopening en de anus is bij de vrouwtjes veel kleiner dan bij het mannetje en bij de vrouwtjes is dat gedeelte kaal. Volwassen mannetjes zijn herkenbaar aan hun balzak. De vrouwen zijn wat ronder en de mannetjes wat puntiger bij hun achterwerk.

Omgang:

Russische dwerghamstertjes kunnen heel goed tam gemaakt worden. Het is belangrijk het diertje altijd op ooghoogte te benaderen en niet van bovenaf. Dat de dieren zo nu en dan bijten is niet zo vreemd, ze hebben in de natuur veel vijanden en hun tandjes zijn hun enige afweer.

Bijzonderheden:

Tijdens een langer aanhoudende koude periode gaan de dieren niet in winterslaap. Wel kan hun vacht door de afnemende hoeveelheid daglicht witte vlekken gaan vertonen, verbleken of geheel wit worden. In de natuur heeft dit winterpelsje een camouflerend effect. De dieren vallen dan niet op in de sneeuw en de mannelijke dieren zijn met deze wintervacht niet vruchtbaar.

Copyright 2012 - 2024 Knaagdiertjes.nl