Knaagdiertjes.nl

Alles over knaagdieren als huisdier

Roborovski dwerghamster (PHODOPUS ROBOROVSKII)

Land van herkomst:

Zuid en West Mongolië

Korte geschiedenis van het ras

De Roborosvki Dwerghamster leeft in de woestijnachtige gebieden van Zuid en West Mongolië. Er is weinig eten en de hamster kan, zoals veel andere dwerghamsters, met weinig voedsel overleven. Ze zijn nog niet zo lang bekend als huisdier. Pas in de jaren 70 hebben de eerste dieren de overstap gemaakt van “laboratoriumdier” naar “huisdier”.

Rasbeschrijving:

Kop: breed en kort, grote en rond ogen.

Oren: rechtopstaand en verhoudingsgewijs groot

Lichaam: vrijwel kogelrond, ongeveer 7 cm.

Voeten: voetzooltjes behaard.

Vacht: zacht en langer dan die van de meeste dwerghamsters, vacht staat een beetje open.

Kleur: wildkleur

Gewicht: ca. 35 gram

Levensduur: anderhalf tot twee jaar

Gedrag

de Roborovski dwerghamster is een kortstaart hamster en zoals al deze hamsters leven ze in een paartje of een klein groepje. Ook in gevangenschap hebben ze graag wat gezelschap van soortgenoten. Het zijn levendige dieren die ’s avonds laat, ’s nachts en in de ochtend het actiefst zijn. Ondanks hun activiteit klimmen ze niet veel. Ze zijn meer ingesteld op een leven onder de grond. Ze zijn erg vriendelijk naar elkaar en ook naar de mensen en zullen niet zo snel bijten. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de manier waarop ze benaderd worden.

Roborosvki Dwerghamsters zijn watervlug en laten zich niet zomaar oppakken. Ze zijn erg leuk om naar te kijken maar als knuffleldier niet zo geschikt.

Huisvesting:

Deze hamsters kunnen wel springen maar niet zo hoog. Ze kunnen dus goed on een onafgesloten bak gehouden worden. Op de bodem kunt u houtkrullen leggen. Het zijn actieve diertjes die graag en veel lopen. Daarom moet het verblijf wel wat groter zijn dan voor de gemiddelde dwerghamster. Een loopradje is dan ook geen overbodige luxe. Je moet alleen oppassen dat het lopen in dit radje geen obsessief gedrag wordt. Zorg ook voor een holletje waar ze zich overdag in terug kunnen trekken zoals bijvoorbeeld een hamsterhuisje, houten nestkastje voor vogels of een uitgeholde boomstronk. In dit slaaphol kunt u wat hooi leggen.

Voedsel:

Deze dwerghamsters hebben weinig voer nodig. Ze zijn gewend om in leven te blijven in gebieden waar voedsel schaars is. Een goed knaagdierenvoer is ideaal en daarnaast af en toe wat bruin brood, groente en fruit maar af en toe. Hooi moet wel altijd aanwezig zijn.

Verzorging:

Hamsters zijn schone dieren die hun pelsje goed bijhouden. Ze hoeven dan ook niet gewassen te worden. De nageltjes kunt u af en toe kort knippen. De kooi dient ongeveer een keer per week schoongemaakt te worden. De toilethoek wat vaker schoonmaken. Ze bewaren hun voedsel in hun nest, dus die dient regelmatig nagekeken te worden op bederfelijke etenswaren.

Geslachtsonderscheid:

het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is te zien onder de staart. De afstand tussen de geslachtsopening en de anus is bij de vrouwtjes veel kleiner dan bij het mannetje en bij de vrouwtjes is dat gedeelte kaal. Volwassen mannetjes zijn herkenbaar aan hun balzak.

Copyright 2012 - 2024 Knaagdiertjes.nl