Knaagdiertjes.nl

Alles over knaagdieren als huisdier

Chinese dwerghamster (CRICETULUS GRISEUS)

Land van herkomst:

China

Korte geschiedenis van het ras

In tegenstelling tot de andere dwerghamster is de Chinese Dwerghamster een langstaart dwerghamster. Een opvallend verschil is dus de lange staart, maar ook de sociale eigenschappen verschillen met de kortstaart dwerghamsters. Ze komen in de natuur vooral voor in het noorden van China. Hun natuurlijke leefomgeving is vrij divers. Chinese Dwerghamsters zijn in eerste instantie op universiteiten en laboratoria gehouden. Pas in de jaren 60 kwamen enkele dieren in handen van liefhebbers en maakten ze hun opmars als huisdier.

Chinese dwerghamsters gedragen zich over het algemeen voorbeeldig tegenover mensen.

Rasbeschrijving:

Lichaam: slank, ongeveer 10 cm. Staartje is ca. 2 cm

Vacht: kort behaard, glanzend, haren liggen dicht tegen het lichaam

Kleur: wildkleur, wit

Gewicht: ca. 40 gram

Levensduur: twee tot vier jaar

Huisvesting:

Ze kunnen dus zowel in een kooi als een glazen bak gehouden worden. Op de bodem kunt u houtkrullen leggen. Het zijn actieve diertjes die graag en veel lopen.. Een loopradje is geen overbodige luxe. Zorg ook voor een holletje waar ze zich overdag in terug kunnen trekken zoals bijvoorbeeld een hamsterhuisje, houten nestkastje voor vogels of een uitgeholde boomstronk. In dit slaaphol kunt u wat hooi leggen.

Voedsel:

Deze dwerghamsters hebben weinig voer nodig. Een goed knaagdierenvoer is ideaal en daarnaast eten ze graag dierlijke eiwitten bijvoorbeeld een kattenbrokje of meelworm. Hooi moet altijd aanwezig zijn.

Verzorging:

Hamsters zijn schone dieren die hun pelsje goed bijhouden. Ze hoeven dan ook niet gewassen te worden. De nageltjes kunt u af en toe kort knippen. De kooi dient ongeveer een keer per week schoongemaakt te worden. De toilethoek wat vaker schoonmaken. Ze bewaren hun voedsel in hun nest, dus die dient regelmatig nagekeken te worden op bederfelijke etenswaren.

Geslachtsonderscheid:

het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is te zien onder de staart. De afstand tussen de geslachtsopening en de anus is bij de vrouwtjes veel kleiner dan bij het mannetje en bij de vrouwtjes is dat gedeelte kaal.

Copyright 2012 - 2024 Knaagdiertjes.nl