Knaagdiertjes.nl

Alles over knaagdieren als huisdier

Campbelli dwerghamster (PHODOPUS SUNGORIS CAMPBELLI)

Land van herkomst:

Noord-Mongolië, Noord-China, Mantsoerije, Altai en Tuva

Korte geschiedenis van het ras

De Campbelli Dwerghamsters werden ontdekt in 1905. Campbelli’s en Russische Dwerghamsters zijn vrij nauw verwant. Hoewel het aantal chromosomen gelijk is zijn er toch verschillen tussen de dieren. Campbelli’s en Russische Dwerghamsters worden tegenwoordige beide met de verzamelnaam Dzjoengaarse dwerghamsters aangeduid.

Rasbeschrijving:

Kop: breed en kort, grote en rond ogen.

Oren: rechtopstaand en verhoudingsgewijs groot

Lichaam: vrijwel kogelrond, ongeveer 7 - 9 cm.

Voeten: voetzooltjes behaard.

Vacht: kort en dicht ingeplant, ligt tegen het lichaam aan

Kleur: wildkleur, blauw, argente (geel-wildkleur), albino, gevlekt

Gewicht: ca. 40 gram

Levensduur: twee tot drie jaar

Gedrag

de Campbelli dwerghamster is vooral in de schemering actief. Overdag slapen ze meestal. Zij zijn geen echte klimmers, ze blijven liever op de grond. Ze hebben graag gezelschap van soortgenoten en herkennen elkaar aan de geur. De Campbelli hamster is een van de weinige hamsters die er een min of meer monogaam leven op na houdt. Zijn twee Campbelli’s eenmaal op elkaar gesteld geraakt dan zal zowel het mannetje als vrouwtje weinig interesse hebben voor soortgenoten van het andere geslacht. U kunt ze dan ook het beste als paartje houden.

Campbelli’s worden niet graag opgepakt en kunnen afwerend reageren.

Huisvesting en verzorging:

Ze kunnen dus zowel in een kooi als een glazen bak gehouden worden. Op de bodem kunt u houtkrullen leggen. Het zijn actieve diertjes die graag en veel lopen.. Een loopradje is geen overbodige luxe. Zorg ook voor een holletje waar ze zich overdag in terug kunnen trekken zoals bijvoorbeeld een amsterhuisje, houten nestkastje voor vogels of een uitgeholde boomstronk. In dit slaaphol kunt u wat hooi leggen.

Voedsel:

Deze dwerghamsters hebben weinig voer nodig. Een goed knaagdierenvoer is ideaal en daarnaast af en toe wat een stukje wortel, appel of ander niet vochtrijk groenvoer. Hooi moet wel altijd aanwezig zijn. En af en toe een kattenbrokje of meelworm is een tractatie.

Verzorging:

Hamsters zijn schone dieren die hun pelsje goed bijhouden. Ze hoeven dan ook niet gewassen te worden. De nageltjes kunt u af en toe kort knippen. De kooi dient ongeveer een keer per week schoongemaakt te worden. De toilethoek wat vaker schoonmaken. Ze bewaren hun voedsel in hun nest, dus die dient regelmatig nagekeken te worden op bederfelijke etenswaren.

Geslachtsonderscheid:

het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is te zien onder de staart. De afstand tussen de geslachtsopening en de anus is bij de vrouwtjes veel kleiner dan bij het mannetje en bij de vrouwtjes is dat gedeelte kaal.

Copyright 2012 - 2024 Knaagdiertjes.nl