Knaagdiertjes.nl

Alles over knaagdieren als huisdier

Europese dwergmuisEUROPESE DWERGMUIS

Land van herkomst: Europa en deel van Rusland


Korte geschiedenis van het ras
Een geliefd en veel gehouden lid van de echte muizen is de Europese dwergmuis. Dit muisje doet zijn naam eer aan: het is een van de kleinste muizensoorten van de wereld. De soort komt in de natuur voor in vrijwel heel Europa en deel van Rusland.

Rasbeschrijving
Kop: niet te spits

Oren: groot en rond, ver uit elkaar geplaatst

Lichaam: ca. 6 cm lang

Staart: even lang als het lichaam, dik aan de basis en uitlopend in een punt, geen knikken, geen verdikkingen of ander oneffenheden.

Vacht: normaalharige pels, op de rug en flanken wat donkerder van kleur van op de buik.

Kleur: wit (rozige tint)

Gewicht: ca. 7 gram

Levensduur: ca. 2 jaar

Gedrag
Dwergmuizen zijn leuke, interessante dieren en hun gedrag zal veel mensen aanspreken. Zoals ’s nachts als overdag zijn deze dieren met tussepozen actief. Ze klimmen graag en veel. Ten opzichte van mensen zijn ze nieuwsgierig en vriendelijk. Ze bijten zelden hun verzorgers. De dwergmuizen zijn uitgesproken groepsdieren en niet alleen gehouden kunnen worden. Het beste is het om een groepje dieren aan te schaffen. Over het algemeen wordt een eventuele nieuwkomen redelijk goed opgenomen. Ze komen zeer veel in de natuur voor maar het is niet aan te raden deze dieren te vangen omdat ze zich erg moeilijk aanpassen.

Huisvesting en verzorging
Huisvesting: Een geschikte huisvesting is een glazen bak die aan de bovenkant goed afgesloten is met voldoende ventilatie. Op de bodem een laag zand. Ze klimmen graag en zijn erg actief dus het verblijf kan het beste aangepast worden met takken, graspollen, stenen en wortelhout.

Voedsel: Dwergmuisjes eten veel zaden maar hebben ook behoefte aan dierlijke eiwitten zoals insecten en hun larven. U kunt ze een mengsel geven van knaagdierenvoer, vogelvoer en insectenvoer. Dwergmuisjes drinken niet veel. Geeft ze wel de beschikking over een bakje vers drinkwater.

Verzorging: Hoe vaak de kooi schoongemaakt moet worden ligt aan de hoeveelheid ruimte, de ventilatie en de hoeveelheid dieren. Gemiddeld is een keer per twee weken voldoende. Dan moet de kooi helemaal verschoond en ververst worden. Dwergmuisjes zijn erg schoon op zichzelf en hebben geen extra lichaamsverzorging nodig.

Geslachtsonderscheid: het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is te zien onder de staart. De afstand tussen de geslachtsopening en de anus is bij de vrouwtjes veel kleiner dan bij het mannetje.Copyright 2012 - 2019 Knaagdiertjes.nl