Knaagdiertjes.nl

Alles over knaagdieren als huisdier

Rex cavia

Land van herkomst:

Zuid Amerika

Korte geschiedenis van het ras:

Cavia’s vinden hun oorsprong in Zuid Amerika waar ze door de Inca’s min of meer als huisdier werden gehouden. Op het moment dat de Spanjaarden in het begin van de 16e eeuw het continent ontdekten, troffen ze deze dieren aan. Er kwamen naast de goud-agouti al verschillende kleuren voor en de dieren waren redelijk tam. Waarschijnlijk hebben de Inca’s de cavias voor consumptie gehouden. Tot op heden is caviavlees nog steeds een delicatesse in Zuid Amerika. Daarnaast werden cavia’s gehouden om te offeren aan de goden. In het begin van de 18e eeuw werden in verschillende europese landen cavia’s gehouden. De Europeanen zagen weinig heil in het eten van hun vlees en de meeste cavia’s kwamen in laboratoria terecht maar werden ook gehouden als huisdier. Het zijn vooral de Engelsen geweest die zich op het fokken van cavia’s gericht hebben. Bekend is dat er in de 19e eeuw in Engeland al tentoonstellingen gehouden werden waarbij cavia’s op hun uitelijk beoordeeld werden. De gebruikelijke naam voor cavia was destijds “guinea pig”, deze benaming wordt in engelstalige landen nog steeds gebruikt maar tegenwoordig hoor je ook steeds vaker “cavy”.

Inmiddels zijn cavia’s de meest gehouden en geliefdste knaagdieren, de diverse kleuren waarin ze oorspronkelijke werden aangetroffen zijn alleen maar uitgebreid. Ook zijn er inmiddels verschillende vachtstructuren en vachtlengten bekend.

Rexcavia’s bestaan nog niet zo heel lang. Ze hebben inmiddels al wel een plaatjse verworven bij liefhebbers en als huisdier. In Amerika staan cavia’s met rexbeharing bekend als “Teddy”.

Rasbeschrijving


Kop: breed en stomp met gebogen neus, korte nek, goed ontwikkelde wangen. Grote, ronden en bolle ogen met een heldere uitdrukking.

Oren: schuin aangezet, onbehaard, naar beneden gericht, in het midden een golfje vertonend.

Lichaam: krachtig en gespierd, gedrongen, mooi afgerond, hoge, brede en goed ontwikkelde schoft, korte, brede en rechte rug, diepe, brede en volle borst. Korte pootjes recht en stevig, rozetten op de achterhand

Voeten: voorvoeten hebben vier tenen en aan de achtervoeten drie.

Vacht: gekroest, zeer ruw haar dat niet vlak aanligt maar van het lichaam af staat. Het haar moet goed dicht ingeplant zijn, relatief kort en veerkrachtig. Haar op de kop en buik wat korter dat op de rest van het lichaam.

Kleur: allerlei verschillende kleuren, meest voorkomend is driekleur, zwart, wit, rood.

Gewicht: tussen 900 en 1200 gram

Levensduur: zes tot acht jaar.

Copyright 2012 - 2024 Knaagdiertjes.nl