Knaagdiertjes.nl

Alles over knaagdieren als huisdier

Huisvesting en verzorging van Cavia's

Huisvesting

Cavia’s kunnen in de zomer buiten leven, bijvoorbeeld in een konijnenren met uitloop. Een dak is niet echt nodig omdat cavia’s niet springen, maar het is wel handig om ze te beschermen tegen katten. Het nachthok moet natuurlijk tochtvrij zijn. Cavia’s kunnen niet zo goed tegen kou, warmte en regen en hebben hiertegen bescherming nodig. Als de temperaturen gaan dalen moeten ze beslist tochtvrij of binnenshuis gehouden worden. Ook tegen te hoge temperaturen moeten ze beschermd worden. De optimale temperatuur ligt tussen 17 en 24 graden Celsius. Een goed buitenverblijf heeft een binnenhok waarin ze beschutting kunnen vinden. Ze hebben buiten de neiging om holen te graven, zorg er dus voor dat ze niet kunnen ontsnappen. Cavia’s die buiten leven zijn minder tam dan dieren die continue binnen zijn. Een goede caviakooi voor binnenshuis heeft een minimaal oppervlak van 60 bij 40 cm en liefst nog groter als de dieren geen kans krijgen om regelmatig buiten de kooi te verblijven. Cavia’s hebben graag wat beschutting dus een huisje is wel prettig. Op de bodem legt u hooi en geen houtstrooise of zaagsel in verband met de langharige vacht. De etensbakjes moeten zwaar zijn omdat ze anders kapot geknaagd worden. Water kunt u het beste in een drinkflesje geven.

Voedsel

Er zijn twee voedselbestanddelen die de cavia absoluut nodig heeft om gezond te blijven. Ten eerste ruwe vezels en hiervoor is hooi het beste geschikt en daarnaast vitamine C omdat een cavia deze zelf niet kan aanmaken. Vitamine C kan gegeven worden in de vorm van een tabletje of druppels in het drinkwater. Zonder vitamine C zal een cavia sterven. Gemiddeld eten cavia’s ongeveer 60 gram voedsel per dag, geschikte groenten en fruit zijn appel, witlof, wortel, boerenkool en andijvie. Koolsoorten en sla het liefst in kleine hoeveelheden en alleen aan volwassen dieren. Ze hebben een heel gevoelig spijsverteringskanaal en te veel sla en koolsoorten leiden tot diarree. Als basisvoer kan kant-en-klaar voer gebruikt worden.

Verzorging

Een optimale verzorging van de vacht vraagt om veel inzicht en tijd van de eigenaar. Elke dag moet de vacht worden nagekeken op strootjes en dergelijke. Kam en borstel een langharige cavia elke dag zodat klitten geen kans krijgen. Het is beter om eens in de zoveel tijd het haar wat korter te knippen. Verder houdt u de nageltjes bij. Olifantstanden komen regelmatig voor bij knaagdieren, indien de cavia moeilijk gaat eten dient u hiermee naar de dierenarts te gaan deze kan de snijtanden kort knippen. Als hij eenmaal last heeft van olifantstanden blijft dit zijn hele leven zo en moet het gebit dus regelmatig gecontroleerd worden. Het verblijf dient u (bij één cavia) eens per week schoon te maken en eens per maand goed te ontsmetten.

Geslachtsonderscheid

het verschil is goed te zien. U kunt lichte druk uitoefenen aan beide zijden van de geslachtsopening. Het geslachtsorgaan van het mannetje wordt hierdoor zichtbaar.

Copyright 2012 - 2024 Knaagdiertjes.nl