Knaagdiertjes.nl

Alles over knaagdieren als huisdier

Cavia's

Cavia's zijn misschien wel de leukste van alle huisdieren. Het gelukkigste in kleine groepen zijn het delicate knaagdieren, maar redelijk gemakkelijk te verzorgen.

Cavia's zijn knaagdieren uit Zuid-Amerika. Ze zijn aanhankelijk en zachtaardig, en zeer geschikt voor gezinnen met kinderen. Als echte herbivoren die zeer laag in de voedselketen staan, moeten ze wel weggehouden worden van honden, katten, fretten en ratten. Een cavia kan niet hoger dan een paar centimeter springen. Zorg ervoor dat ze zich niet kunnen bezeren door het vallen van de randen van tafels, bedden, trappen, of andere gevaren.

Benodigdheden

Voor het houden van cavia's heb je niet veel nodig:

Een kooi of het hok;
Transportbox
Voer- en waterbak
Bodembedekking
Nagel trimmers en een borstel
Wat speeltjes om op te kauwen
Een beschut huisje om in te slapen

Beweging

Cavia's moeten nooit een loopwiel krijgen om hun beweging te komen. Het gebruik van een loopwiel kan resulteren in beschadigde rug, gewonde voeten, en een ongezonde cavia. Vergeet de foto's van de mooie loopwiel in een caviakooi. In plaats daarvan, geef de cavia's een stukje vloer om gewoon rond te rennen. Je kunt ook overwegen om een kleine konijnenren of kinderbadje op te zetten om in rond te lopen.

Voeding

Cavia's zijn rommelig. Wees er op voorvereid dat ze hun voerbak en drinkbak goed vuil maken. Een fles water die aan de zijkant van de behuizing hangt is een goede back-up voor de waterbak.

Vers gras en hooi moet altijd beschikbaar zijn te allen tijde, en goede gras-gebaseerde Cavia pellets complementeren het grootste deel van de maaltijden van uw huisdier. Waarom specifiek gras? Uw andere keuze is gewoonlijk alfalfa, wat veel te veel calcium bevat. Verse groenten zoals wortelen, broccoli bladeren en radijs maken het dieet compleet. Vitamine C supplementen zijn een wijze voorzorgsmaatregel, omdat vitamine C in de pellets snel zijn werking verliest. Het vitaminepoeder kun je gewoon over het voer of de groenten strooien.

Verzorging

De nagels op de voeten moeten regelmatig worden getrimd, doorgaans elke maand. Veel mensen gebruiken hiervoor een nagelknipper die is ontworpen voor mensen, dit werkt prima. Voor de eerste keer is het vaak het makkelijkst om aan de dierenarts te vragen om de juiste techniek een keer voor te doen. Er zijn mensen die er zelfs speciaal voor naar de dierenarts gaan. Met een beetje oefening zijn de nagels prima zelf te knippen.

Cavia's hebben een dikke bontjas. Deze vacht moet worden geborsteld. Hoe vaak dit borstelen nodig is, zal afhangen van wat voor soort cavia je hebt. De prachtige langharige Peruanen moeten een of twee keer per dag geborsteld worden. Andere, kortharige rassen hoeven minder vaak geborsteld te worden. Een goede borstel bedoeld voor showkatten van de juiste vacht lengte is misschien wel het beste gereedschap voor deze taak. Een fijne kam kan ook nodig zijn, vooral voor de Peruanen.

Een veilige omgeving

Cavia's kunnen klimmen noch springen, dus de behuizing hoeft niet te worden afgedekt. Zolang de wanden minstens 25-40cm hoog zijn zal de cavia er niet uit komen. Om schade aan de gevoelige voeten te voorkomen, moet de vloer van vlak kunststof zijn. De meeste cavia kooien in de winkel zijn veel te klein. Het dier moet genoeg ruimte hebben om te rennen en graven in het stro. Een oppervlak van 25cm x 50cm per cavia is echt het absolute minimum.

Geef de cavia veel stro of andere bodembedekking. Om de cavia gezond te houden en nare luchtjes te voorkomen moet je de bodembedekking regelmatig verschonen. Doe je dat niet dan is het stro binnen mum van tijd doordrenkt met urine en rottende groenten. Gebruik geen naaldhout spaanders, zoals grenen of ceder, omdat de olie uit deze bomen zijn zeer ongezond voor de longen van uw huisdier.

Een Cavia huisje is een mooie aanvulling in het hok, het geeft de cavia een plek om zich te verbergen wanneer hij angstig of nerveus is. Hij zal er waarschijnlijk niet heel veel tijd in doorbrengen.

Goede ventilatie is belangrijk, vooral bij warm weer. Deze dieren hebben het liefste een temperatuur onder de 27C. Op zeer warme dagen, is het een goed idee om wat ijs aan de ene kant van de behuizing steken ter verkoeling. Vergeet niet dat de cavia een knaagdier is, dus gebruik geen giftige ijspacks of soortgelijke koelmiddelen!

Training

Anders dan het mini-jumping wat je kunt doen met een cavia, is er weinig training nodig voor een cavia. Ga voorzichtig met het dier om en hij zal een tevreden en zachte metgezel zijn.

Tot slot

Cavia's zijn prachtige huisdieren die van het gezelschap van hun mensen en hun collega cavia's genieten. Als je hebt besloten om een cavia op te nemen in huis, dan is de volgende stap het zoeken van een goede fokker met het caviaras wat jou aanstaat en het aanschaffen van de benodigdheden zoals een hok en voer voor het houden van een cavia. Kijk ook eens bij een dierenasiel of een lokale caviaopvang voor een cavia!

Copyright 2012 - 2024 Knaagdiertjes.nl