Knaagdiertjes.nl

Alles over knaagdieren als huisdier

Abesijn cavia (borstelharig)

Land van herkomst:

Engeland

Korte geschiedenis van het ras:

Borstelhaarcavia’s komen oorspronkelijk uit Engeland waar ze bekend staan als Abyssinian. Ze zijn na de gewone gladharige cavia het populairst. Vooral als huisdier zijn ze geliefd maar ook op tentoonstellingen ziet men ze vaak.

Amerikaans gekruinde cavia’s zijn vrij populair in verschillende landen. Het fokken is niet makkelijk omdat er een perfect gevormde en goedgeplaatste kruin op het midden van het voorhoofd moet zitten, zuiver wit en zonder anders gekleurde haren.

Rasbeschrijving
Kop: breed en stomp met gebogen neus, korte nek, goed ontwikkelde wangen. Grote, ronden en bolle ogen met een heldere uitdrukking.

Oren: schuin aangezet, onbehaard, naar beneden gericht, in het midden een golfje vertonend.

Lichaam: krachtig en gespierd, gedrongen, mooi afgerond, hoge, brede en goed ontwikkelde schoft, korte, brede en rechte rug, diepe, brede en volle borst. Korte pootjes recht en stevig, rozetten op de achterhand

Voeten: voorvoeten hebben vier tenen en aan de achtervoeten drie.

Vacht: langer dan de gladharige cavia. Ongeveer 3,5 cm en voelen vrij stug aan. Over het hele lichaam bevinden zich rozetten. De rozetten moeten zo groot mogelijk en rond zijn, ook het midden van de rozet moet behaard zijn. De beharing loopt vanuit één punt in het midden van de kruin naar buiten toe. De plaatsing van de rozetten moet zo symmetrisch mogelijk zijn. Over het hele lichaam bevinden zich rozetten, aan elke kant van het lichaam vier, op de achterhand eveneens vier.

Kleur: allerlei verschillende kleuren, meest voorkomend is rood, zwart en wit, driekleur, bont, brindle, schildpad.

Gewicht: tussen 900 en 1200 gram

Levensduur: zes tot acht jaar.

Copyright 2012 - 2022 Knaagdiertjes.nl