Knaagdiertjes.nl

Alles over knaagdieren als huisdier

Aziatische grondeekhoorn



BOEROENDOEK OF AZIATISCHE GRONDEEKHOORN

Land van herkomst: noordelijke delen van Azië en Rusland


Korte geschiedenis van het ras:
Er zijn wereld wijd veel eekhoornachtigen bekend, onderverdeeld in ongeveer vijftig verschillende geslachten. Vertegenwoordigers van deze grote familie lopen nogal uiteen qua grootte en levensstijl. De meeste zijn overdag actief en slapen ’s nachts. De grootste zijn de marmotten die maar liefst zeven kilo kunnen wegen en de kleinste zijn de dwergeekhoorns van ca. 10 gram. De meeste eekhoorns hebben een lange pluimstaart die ze gebruiken als roer om van tak tot tak te springen en die ze om hun lichaam kunnen wentelen als bescherming tegen de kou. Er zijn in grote lijnen twee soorten eekhoorns: de soorten die voornamelijk in bomen leven en degene die voornamelijk op de grond leven. Tot de grondeekhoorns behoren onder andere de Aziatische grondeekhoorn, de prairiehond, de dertienstreep-grondeekhoorn, de Chipmunk. Echte boomeekhoorns zijn de Prevost-eekhoorn, de vliegende eekhoorns (deze zijn schemerdieren).

De boeroendoek is een grondeekhoorn dat in het wild voorkomt in de noordelijke delen van Azië en Rusland. Hij wordt grondeekhoorn genoemd omdat hij zich, in tegenstelling tot veel andere eekhoorns, graag op de grond ophoudt in plaats van in de bomen.

Rasbeschrijving
Kop: met wangzakken om voedsel in te bewaren

Lichaam: ca. 14 - 17 cm, slank met een korte nek. Achterpoten langer dan de voorpoten

Staart: ca 10 cm lang, volledig behaard

Vacht: kort, glanzend strak tegen het lichaam aanliggend.

Kleur: grijs tot goudbruin met vijf opvallende donkeren strepen vanaf de nek tot aan de staartwortel. Buik altijd wit.

Gewicht: gemiddeld 100 gram

Levensduur: gemiddeld tien jaar

Gedrag: Aziatische grondeekhoorns zijn dagactieve dieren. Ze zijn levendig, nieuwsgierig en vrijwel de hele dag in de weer om voedsel te verzamelen dat ze in hun hol verstoppen. Dat hol bevindt zich in de grond en kan meer dan een meter diep zijn. Aziatische grondeekhoorns springen veel en graag. In de natuur houden ze een winterslaap maar in een verwarmde huiskamer zullen ze hier geen behoefte aan hebben. Een winterslaap is voor de gezondheid van het dier niet nodig. De boeroendoek is een bezig diertje dat u niet zonder toezicht in huis kunt laten rondlopen. Wanneer jonge dieren hun voedsel vaak uit de hand krijgen worden ze snel tam maar knuffeldiertjes worden het niet. Het zijn solitair levende dieren die elkaar alleen in de paartijd opzoeken. Het is niet eenvoudig om meer van deze diertjes in hetzelfde verblijf te houden, ze zijn vaak zo onverdraagzaam dat er gevechten op leven en dood zijn.

Huisvesting: Aziatische grondeekhoorns kunnen zowel binnen als buiten gehouden worden. Buitenshuis gehouden dieren houden een winterslaap. Hier moet genoeg gelegenheid zijn en ruimte zodat de dieren zich kunnen terugtrekken, het verblijf moet absoluut vorstvrij zijn. Grondeekhoorns graven holen dus onder het buitenverblijf moet een ontsnappingsverhindering worden aangebracht. De Aziatische grondeekhoorn heeft een groot en ruim verblijf nodig, deze moet minimaal een halve vierkante meter beslaan bij een hoogte van anderhalve meter. Vooral de hoogte is erg belangrijk omdat de diertjes graag springen. Het materiaal van het verblijf moet knaagbestendig zijn en geen scherpe uitsteeksels bevatten. Op de bodem is rivierzand het beste.

Voedsel: Aziatische grondeekhoorns hamsteren hun voedsel. Als het bakje leeg is houdt dat niet in dat het dier alles heeft opgegeten. Geef daarom zo weinig mogelijk voer dat kan bederven en alleen in kleine beetjes. U kunt ze een mengsel van vogelzaad en knaagdierenvoeding geven, ook zonnepitten eten ze graag, maar een teveel leidt tot vervetting. Ook kattenbrokjes kunt u zo nu en dan geven. Natuurlijk moet er constant vers drinkwater aanwezig zijn.

Verzorging: Aziatische grondeekhoorns zijn zindelijke dieren die hun uitwerpselen vaak op dezelfde plaats deponeren. Deze plaats moet regelmatig schoongemaakt worden. Kijk regelmatig of er geen bederfelijk voedsel in hun hol ligt. Het diertje houdt zichzelf keurig schoon.

Geslachtsonderscheid: het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is te zien onder de staart. De afstand tussen de geslachtsopening en de anus is bij de vrouwtjes veel kleiner dan bij het mannetje.



Copyright 2012 - 2017 Knaagdiertjes.nl